Nasi Ayam ni resipi dari Nenek Mummy ... kalau mak masak, ok la ... tapi kalau nenek masak, best giller ! Hari tu mak masak, licin kami makan ! Jom kita tengok resipinya ...
Stok Ayam :
1 ekor ayam (potong 4; bersihkan)
2 inci halia - blend
1 labu bawang putih - blend
3 sudu makan minyak bijan
serbuk perasa (kalau suka)
garam secukup rasa
- rebus semua bahan (kecuali minyak bijan) hingga ayam masak
- bila ayam dah betul-betul masak, baru letak minyak bijan & tutup api.
Nasi :
4 pot beras (cuci & toskan)
1 inci halia - blend
5 ulas bawang putih - blend
3 helai daun pandan - simpulkan
2 cmb planta
2 cmb minyak masak
6 pot stok ayam (bergantung pada beras)
- panaskan planta & minyak masak
- tumis bawang putih & halia, bila dah perang masukkan daun pandan
- masukkan beras, goreng sebentar
- masukkan stok ayam
- masak macam masak nasi biasa (bila dah kering air, tutup periuk & slowkan api)
Ayam:
- keluarkan ayam dari stok
- goreng hingga garing
Sos Cili:
5 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia muda
5 biji limau kasturi - perah airnya
1 cmb minyak bijan
2 cmb kicap masin
- blend semua bahan
Sos Kicap:
2 ulas bawang putih
1/4 inci halia
2 cmb sos tiram
2 cmb kicap masin
stok ayam secukupnya
sedikit minyak
- panaskan minyak
- tumis bawang putih & halia
- masukkan sos tiram, kicap & stok ayam
No comments:
Post a Comment