Search This Blog

Monday 31 October 2011

Nasi Ayam Hainan


Nasi Ayam ni resipi dari Nenek Mummy ... kalau mak masak, ok la ... tapi kalau nenek masak, best giller ! Hari tu mak masak, licin kami makan ! Jom kita tengok resipinya ...

Stok Ayam :
1 ekor ayam (potong 4; bersihkan)
2 inci halia - blend
1 labu bawang putih - blend
3 sudu makan minyak bijan
serbuk perasa (kalau suka)
garam secukup rasa
  • rebus semua bahan (kecuali minyak bijan) hingga ayam masak
  • bila ayam dah betul-betul masak, baru letak minyak bijan & tutup api.
Nasi :
4 pot beras (cuci & toskan)
1 inci halia - blend
5 ulas bawang putih - blend
3 helai daun pandan - simpulkan
2 cmb planta
2 cmb minyak masak
6 pot stok ayam (bergantung pada beras)
  • panaskan planta & minyak masak
  • tumis bawang putih & halia, bila dah perang masukkan daun pandan
  • masukkan beras, goreng sebentar
  • masukkan stok ayam
  • masak macam masak nasi biasa (bila dah kering air, tutup periuk & slowkan api)
Ayam:
  • keluarkan ayam dari stok
  • goreng hingga garing
Sos Cili:

5 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia muda
5 biji limau kasturi - perah airnya
1 cmb minyak bijan
2 cmb kicap masin
  • blend semua bahan
Sos Kicap:

2 ulas bawang putih
1/4 inci halia
2 cmb sos tiram
2 cmb kicap masin
stok ayam secukupnya
sedikit minyak
  • panaskan minyak
  • tumis bawang putih & halia
  • masukkan sos tiram, kicap & stok ayam

No comments:

Post a Comment